betine giriş betine

Zahir Kandaşoğlu, İran gezisini değerlendirdi

VATSO İş Dünyası Derneği ve Van TSO Beyaz Liste Meclis Üyeleri adına açıklamalarda bulunan Zahir Kandaşoğlu, İran’a yaptıkları ziyareti değerlendirerek, sonuç bildirgesini basınla paylaştı.

Ekonomi Yayın: 22 Nisan 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 22.04.2024 15:23:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

 

 

VATSO İş Dünyası Derneği ve Van TSO Beyaz Liste Meclis Üyeleri olarak geçen hafta yaptıkları İran ziyareti ile ilgili iki tarafın beklentileri olduğunu ifade eden Zahir Kandaşoğlu, “Bununla ilgili iki kardeş ülke insanlarının talebini yansıtan bir sonuç bildirgesi hazırladık ve sizlere paylaşmak istedik. İran ile ticaretin önündeki sorun ve sıkıntılar 50-60 yıldır neden çözülmüyor? İki ülkenin ticareti neden daha da geliştirilmiyor? Her yıl İran'a gidip geliyoruz, onlarca heyet bu sorunları her defasında masaya yatırıp tartışıyoruz, ancak ne hikmetse bir sonuç alamıyoruz. Maalesef bugüne kadar değişen bir şey olmadı” dedi.

“Bizler VATSO İş Dünyası Derneği ve Van TSO Beyaz Liste Meclis Üyeleri olarak 13 - 19 Nisan tarihleri arasında 20 kişilik bir heyetle İran'a gittik” diyen Zahir Kandaşoğlu, şöyle devam etti:

“İran'ı ziyaret konusunda kararlı ve istekliydik. İran bürokrasisi ve sivil toplum örgütleri heyetimizi en üst düzeyde tören ve takdimlerle karşıladı. Hepsine buradan çok teşekkür ediyoruz. Bize komşu ve yakın olan İran İslam Cumhuriyeti'nde Tebriz, Urmiye, Hoy, Salmas ve Mahabad kentlerinde tüm yetkili merciler, üniversite ve STK’larla bir araya gelerek ciddi görüşmeler yaptık. İki taraf da net şekilde tavrını ortaya koydu. Bu bir başlangıç olsun artık dedik. Evet bu bir başlangıçtır.”

“Soruyoruz, yıllardır konuşulan sorunlar neden çözüme kavuşmuyor?” diyen Zahir Kandaşoğlu, “Hangi ülke engel oluyor ya da isteksiz davranıyor? İki ülkenin yıllık ticaret hacmi neden artmıyor? Yapılması gerekirken yapılmayan işlerden dolayı yıllık kaybımız ne kadar? Bu engelin içinde kimler var, dışarıda ya da içeride bu işe kimler çomak sokuyor? İran'daki dostlarla bu soruları masaya yatırarak cevaplar aradık. Sorunları net şekilde masaya yatırdık. Sorunlar ve çözüm önerilerini rapor ederek Tahran ve Ankara’ya bildirmek için yetkili mercilere takdim etik, ricada bulunduk. Dedik ki bu sefer her iki taraf da net konuşsun, neden iki ülkenin birbirine kardeş olan insanları sorun yaşıyor, neden gümrüklerde bir iki imzayla rahat çözülebilecek sorunlar devam ediyor?” ifadelerini kullandı.

Zahir Kandaşoğlu, maddeler halinde ortaya koydukları talepler ve yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

“1. İnsanlar İran'a kendi aracıyla girmek isterken triptik isteniyor, insanlar bu yüzden İran'a kendi aracıyla giremiyor, çünkü bu uygulamadan dolayı büyük miktarda teminat isteniyor. Bu büyük bir sorun ve kaldırılmasını istiyoruz.

2. Giriş yapan araçlarımıza yalnız bir petrol istasyonunda yakıt izni veriliyor. Halbuki tüm petrol istasyonları bu izne tabi olmalıdır.

3. Vize olmayan iki ülke arasında neden giriş ve çıkışlar kimlikle olmasın, vizenin olmadığı yerde pasaportun bir anlamı yok.

4. İki ülke arasında ithalat ve ihracata konu olan tüm malların sınır ticareti kapsamında değerlendirilmesini istiyoruz.

5. İki ülkenin kentleri arasında insanların ihtiyacını görecek sosyal tesisler yıllardır yapılmıyor. Bu sorunun artık ortadan kalkmasını istiyoruz.

6. İranlıların en fazla giriş ve çıkış yaptığı Van'da neden İran konsolosluğu bulunmamaktadır? Buna iki taraf da bir anlam verememektedir. Konsolosluğun bir an önce açılmasını talep ediyoruz.

7. Neden her iki ülkede, iki ülkenin birer devlet bankası şubeleri olmasın.

8. En önemlisi her iki ülkenin gümrük kapıları da şehirlerarası yolcu taşıma işi yapılmalı ve bu organize edilmelidir.

9. İnsanların en büyük güvensizliği gümrük kapısı sahasında yaşamaktadırlar. Bu güven sorunu artık ortadan kalkmalıdır.

10. İran tarafında da bu sorunların çok acil bir şekilde çözülmesi istenmektedir. İran’da yaşayanlar ve bizler de bu sorunların acil çözülmesini istiyoruz. Onlar da bu ziyaretimize ciddi anlam yüklediler ve haklı olarak bizlerden bu beklentilerin karşılanmasını istiyorlar. Her iki kesim de sorunların çözümü için elinden geleni yapacak. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Her iki kesimi de bu konuda mutabık. Hazırladığımız metinleri her iki taraf da meclislerine sunacak ve bu konunun takipçisi olacaklar. İnanın sorunların çözümü konusunda onlar bizden çok daha istekliler. Artık hepimiz bu sorunların bir an önce aşılmasını ve bu konuda umutlu olmak istiyoruz.”

 

#
Video
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.